Železniční turnaj Kořenov 2015 - Šachový oddíl TJ Sokol Sendražice

Přejít na obsah

Železniční turnaj Kořenov 2015

Ostatní turnaje

Šachy železničářů - velký úspěch sendražických zástupců !!!

Tradičně se v příjemném prostředí hotelu Lesní chata v Kořenově v Jizerských horách uskutečnil ve dnech 10. -11.4.2015 oblastní turnaj železničářů v šachu pro rok 2015. Turnaj byl sehrán švýcarským systémem na 9 kol, tempem 2 x 20 minut na partii s přidáváním 5 vteřin na tah dle pravidel FIDE pro aktivní šach. Turnaj byl řízen a vyhodnocen programem SWISSMANAGER.  Jako hlavní rozhodčí působil zkušený šachový organizátor Ing. Martin Šmajzr, který nemusel během turnaje řešit žádné spory.

Turnaje se zúčastnilo 30 šachistů – železničářů, kteří mezi sebou svedli urputné boje na 64 polích.

Sendražický šach na tomto turnaji zastupovali důchodci - železničáři: Jindra Březina, Vašek Uhlíř a Jiří „Rigos“ Zelenka.

Favoritem turnaje byl podle výše osobního hodnocení (ELO) mistr FIDE Michal Horák, který svoji úlohu splnil na výtečnou a vítězstvím v turnaji potvrdil svoji vysokou výkonnost. O další místa na stupních vítězů se bojovalo až do posledního kola. Na startu totiž chyběli omluvení favorité Ing. Jiří Horák a Ing. Jiří Groh, který za nás hostuje v mistrovských utkáních družstev. Oba neměli motivaci, protože v době konání finále přeboru železničářů budou hrát šachové turnaje v zahraničí.  

Našim zástupcům se tentokrát dařilo.Václav Uhlíř předváděl po celý turnaj kombinační šachy, které většinou končily matovým útokem. Prohrál v celém turnaji jen dvě partie proti pozdějším vítězům, remízou skončily jeho 2 další partie, ve kterých stál lépe, ale nedokázal výhodu uplatnit k výhře. Tento výborný výsledek znamenal v celkovém součtu krásné 3. místo se ziskem 6 bodů a lepším pomocným hodnocením před svými pronásledovateli.

 Jindra Březina skončil na 12. místě, čímž potvrdil svoje kvality. Byl totiž nasazen jako číslo 11. Se svoji pevnou hrou dokázal získat v celkovém součtu 5 bodů a tím se umístil v první polovině účastníků.

O největší překvapení se postaral Jiří Zelenka. Rigos hrál turnaj zodpovědně, vyvaroval se hrubých chyb a získal 4 body, čímž obsadil pěkné 22. místo, ač byl nasazen jako 24. Je to jeho nejlepší umístění v oblastním turnaji v posledních letech.

První tři vítězové obdrželi věcné ceny a nejlepších 8 šachistů – železničářů se kvalifikovalo na MČR v šachu železničářů, které se bude konat ve dnech 22.-23.5.2015 v Nové Bystřici u Olomouce.. Pěkné ubytování, výborné stravování a skvělá hrací místnost, spolu s šikovným pořadatelským sborem vedeným Standou Noskem, to vše přispělo ke zdaru tohoto velmi pěkného turnaje pro příznivce královské hry z řad železničářů.  

Konečné pořadí turnaje je uvedeno níže.
Zapsal Václav Uhlíř
 


Návrat na obsah